
Sépia na víne so špagetami
Potrebujeme: špagety, 2 sépie, 1 cibuľu, 1 žltú papriku, 1 malý pretlak, 1,5dcl bieleho vína, soľ, korenie, bazalku, 1 strúčik cesnaku alebo granulovaný cesnak, olivový olej.



Ako na to: špagety si uvaríme podľa návodu. Medzi tým si cibuľu nakrájame na polmesiačiky, papriku na rezančeky. Hlavu sépie chytíme a potiahneme aj s vnútornosťami z „mešca“ (hlava aj s chápadlami je odpad). „Mešec“ pozdĺžne prerežeme a ešte dočistíme od prípadných vnútorností a blán, dobre umyjeme. Vzniknú nám dva pekné „fľaky mäska“, ktoré nakrájame na rezančeky. Na väčšej panvici s pokrievkou si rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu aj s paprikou a za stáleho miešania restujeme tak 3 minútky. Pridáme sépie a ešte dve minútku restujeme. Ďalej podlejeme vínom a 2dcl vody, pridáme soľ, korenie, bazalku a cesnak, ak máme čerstvý tak roztlačený. Na miernejšom ohni dusíme pod pokrievkou 20 minút, občas premiešame. Potom pridáme pretlak a ešte 5 minút podusíme. Ku koncu dusenia ochutnáme a prípadne dosolíme alebo ak sa nám zdá omáčka príliš kyslá, tak pridáme štipku cukru.


Na tanier dáme špagety a zalejeme omáčkou.




