Gazdovské pečené zemiaky

Potrebujeme: 800-1000g zemiakov, 300g kvasenej kapusty, 200g údeniny (lahôdkové údené karé alebo šunka), 2 menšie cibule, 2dcl čierneho piva, olej, soľ, korenie.

Ako na to: zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu si nakrájame na polmesiačiky a údeninu na kocky. Kapustu si dáme na tanier a nožom ju krížomkrážom poprekrajume, aby sme ju mali nakrájanú na jemnejšie. Zapekaciu misu si vytrieme troškou oleja a všetky nakrájané ingrediencie si vysypeme do misy. Osolíme okoreníme podľa chuti, rovnomerne premiešame, zalejeme pivom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne jednu hodinu.

Počas pečenia môžeme zemiaky vybrať a premiešať. Posledných cca 15 minút zemiaky odokryjeme a dopečieme.